Начало Закон за пещерите Работна група за Закон за пещерите

Преглеждане на 1 раздел отговори
 • Автор
  Публикации
  • #594
   VBubova
   Участник

    МОСВ е сформирало работна група за разработване на Закон за пещерите, в която не са включени заинтересованите страни, в лицето на пещерната общност. Въпреки осъществения проект, финансиран чрез европейския социален фонд и Оперативна програма Добро управление 2014-2020 и в частност това, че в проекта участваха както представители на администрацията, така и на научната и неправителствената общност; разработените по него проект на закон за пещерите и препоръки за активно включване на заинтересованите страни в сектора и целите на процедурата и проекта – съвместна работа на институциите и заинтересованите страни от неправителствения, бизнес и граждански сектор за взимане на решения в сектор спелеология, МОСВ не е отправило покана за включване на експерти нито от БФСп, нито от някоя друга пещерна организация. Прави впечатление, че в работната група е включена асоциация, която е с търговска цел, БЧК и БТС.

    Моля, представителите на администрациите, както и включените в заповедта представители на други институции, да обърнат внимание на това на първото планирано заседание. Този подход за работа, като се изключва основната заинтересована страна, а именно пещерната среда, е неправилен, некоректен и в разрез с хоризонталните политики на ЕС и България за партньорство и сътрудничество при взимането на решения в законодателния сектор.

   • #595
    Blekiy
    Участник

     Привет,

     Първото заседание на Междуведомствената група за изготвяне на Закон за пещерите вече е факт. Проведе се на 5 март в сградата на МОСВ на бул. Мария Луиза. За съжаление нито една организация представляваща интересите на общността на хората, изследващи пещери у нас не бе представена. За съжаление не бе дадено и убедително обяснение от зам. министъра  и директора на НСЗП. Учудващо на тази среща присъстваха организации като ПСС, Червен кръст и дори търговски дружества, които нямат отношение към пещерите или то е само косвено.

     Надявам се на бърза реакция на пещерната общност и на организациите, които я представляват като БФСп, Аварийно спасителния отряд, колегиите, които са част от НПО, нечленуващи във федерацията.

     Поздрави,

     Н. Симов

   Преглеждане на 1 раздел отговори
   • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.